9 februari 2009

En tillbakablick - januarifönstrets förvärv

Ok, nu har då alla januariförvärv fått speltid. Dags för en kort reflektion över deras insatser hittills.

Vi börjar förstås med fönstrets mest omdebbatterade affär - Robbie Keanes återkomst från Liverpool. Keane fick dirket rollen som lagkapten i söndags och att han var laddad inför att leda sina lagkamrater i derbyt råder det inga som helst tvivel om.

Keane kämpade och spel som vanligt, han skar av uppspelsytor och han utmanade sina försvarare. Men något mål blev det inte. Tajmingen vanns inte riktigt där, men visst visade Keane att han kommer göra stor nytta framöver. Såg ut att trivas med Modric, däremot hittade han inte rätt i samarbetet med en blek Pavlyuchenko.

Vår andra återvändande anfallare, Jermain Defoe, inledde strålande med 3 mål på 5 matcher innan han gick sönder på träning. Och betyget blir förstås högt. Den tidigare så bekväma anfallaren har uppenbarligen också börjat kämpa för laget vilket förstås uppskattas av både lagkamratrer och fans. Hade behövts i söndags.

Lite längre ned i planen gjorde Wilson Palacios en synnerligen stark insats mot Arsenal. Det tog ett par matcher att komma in i laget, men oj vad bra mittfältaren var senast. Hela tiden rätt i positionerna, vann nästan alla närkamper, och jobbade kopiöst. Frågan är om det inte var årets bästa insats av en Spursspelare! Med tanke på det han visat i Wigan tidigare under säsongen har vi hittat precis den spelartypen vi tidigare saknat på mitten. Det är jag helt säker på!

Pascal Chimbonda då, inhoppet mot Gunners var inte direkt lyckat. Men vad kan man förvänta sig egentligen? Borde kommit in betydligt tidigare och Chimbonda visade i matchen mot Bolton att han är en man för startelvan. I alla fall om vi vill spela klassisk anfallsfotboll a la Spurs (in med Corluka centralt!).

Sist men inte minst - den superrutinerade italienaren mellan stolparna som i derbyt stod för ett par riktigt bra paraderpå vassa kontringar. Carlo Cudicini är precis den stabila väktare som vi saknat så länge. Skapar ett lugn som syns lång väg och tillsammans med Woodgate skänker han stabilitet till ett normalt väldigt virrigt försvar. Men, vad händer med Gomes som dels har en högre högstanivå och som dels är yngre, och således har klart fler år kvar i toppfotbollen än sin italienska kollega. Lyxproblem!

Visst är det tidigt att dra för stora slutsatser av vinterförvärven men det måste man ändå ge Harry Redknapp, som så ofta kritiseras, att sällan har väl fem nyförvärv presterat så pass bra på så kort tid i klubben! Men men, många nervkittlande matcher återstår innan säsongen är räddad. Förhoppningsvis bidrar nyförvärven med många poäng framöver!

Till sist vill jag bara ställa en fråga varför alla är så kritiska till att värva tillbaka gamla spelare? Det är väl fan så mycket bättre att få spelare som känner klubben, vet att de trivs och framförallt, har presterat tidigare. Men det kanske är bättre med ett oprövat kort! Vad vet jag... Dessutom är det väl ett gott tecken om spelare vill tillbaka, då har väl Spurs gjort något bra i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar