11 mars 2009

En önskan…

Mittfältet

Spurs stora dilemma under många år har varit mittfältet. Eller avsaknaden av en kvalitetsformation värdig ett riktigt bra fotbollslag. Ska vi spela med 3, 4 eller 5 mittfältare? Vilka spelare ska ges plats, ska någon och i så fall vem köpas in? Dessutom, beroende på formation, hur ska anfallet se ut? Många frågor som jag ska försöka bena ut här. Lämna gärna förslag själv i kommenterafältet nedan!

Hur ska mittfältet formeras för att vi ska bli ett lag att räkna med i de stora sammanhangen?

Personligen är jag ett stort fan av femmannamittfält med två defensiva och tre offensiva mittfältare bakom en ensam anfallare. Det är också det systemet jag förordar för Spurs.

Ett sådant system kräver så klart mycket av de tre offensiva fältarna. Löpvilja, teknik, spelförståelse och gärna förmåga att göra poäng. Och faktum är att vi idag har spelare som passar in i dessa positioner, och som dessutom tar ett ganska stort ansvar defensivt.

Robbie Keane tror jag passar alldeles utmärkt i ett sådant system, speciellt nu när han nått en respektabel ålder och i framtiden lär komma allt bättre till rätta som spelfördelare än som renodlad anfallare. Redan idag spelar han ju faktiskt på detta sätt, trots att vi uttalat spelar med två anfallare när Keane finns på planen.

Luca Modric har på senare tid växt in i Premier Leaguekostymen allt bättre och även om den elegant spelande kroaten inte är någon vänsterytter verkar han trivas riktig bra där, speciellt efter Keanes inträde i laget. Dessutom innebär ju positionen att han kan skifta position ganska friskt med övriga offensiva mittfältare.

Den tredje platsen är förstås vikt för Aaron Lennon. Även Lennon trivs med positionsbyten och trivs med Keane och Modric.

För att lyckas med detta system krävs kontinuitet och trygghet. Då måste man också ha två defensiva mittfältare som fungerar som lagets hjärta. Palacios är definitivt av det rätta virket, men platsen bredvid kan ingen i dagens trupp fylla, inte om vi vill nå den respekt som krävs för att utmana på allvar.

Här måste en ny spelare in. En spelare som dels kan driva på laget i motgång, en spelare som vinner närkamper och en spelare som är bekväm med bollen och desutom är mycket ansvarfull i defensiven. Exempel på sådana spelartyper är Liverpools Mascherano, Juventus Poulsen, Chelseas Mikel, Milans Gattuso och Inters Cambiasso. Spelare som förmodligen inte är aktuella för ett beskedligt mittenlag, men typen behövs och har behövts under lång tid.

Wilson Palacios tänker kanske några av er nu, och visst, Honduranen har redan stabiliserat mittfältet och är en av de absolut viktigaste spelarna. Men han behöver hjälp, speciellt om vi ska spela 4-2-3-1! Dessutom har han offensiva kvaliteter som skulle kunna utnyttjas med en ansvarstagande vapendragare.

Då återstår anfallsfrågan… men den lämnar vi till ett senare inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar